Wittewierum

Opdrachtgever: Stichting Oude Groninger Kerken

Een reis die 800 jaar geleden werd afgelegd weer springlevend maken; dat is geen gemakkelijk klusje. Toch deden we het. We maakten van één van de meest historierijke plekken in Groningen, Wittewierum, een spannende ontdekkingstocht voor Stichting Oude Groninger Kerken.

Abt Emo

Abt Emo was een monnik met principes. Hij had een geschil met een edelman en besloot daarop van Wittewierum naar Rome te reizen om bij de paus zijn gelijk te halen. We schrijven het jaar 1211. Abt Emo deed een jaar over zijn retourtje Groningen-Rome en in 1212 keerde hij terug.
In 2012 was dit precies 800 jaar geleden en dit jaar werd daarop uitgeroepen tot Abt Emo jaar. Er moest iets bijzonders gebeuren.

Informatie en beleving

Het verhaal van Abt Emo heeft al genoeg aanknopingspunten om mooie dingen mee te doen, vonden wij. We wilden het alleen wel vertalen naar iets dat ook zou blijven hangen. Want Abt Emo had principes, maar die hebben wij ook.
In plaats van alleen een bord met het verhaal, wilden we rond de kerk en het kerkhof in Wittewierum interactie bieden. We maakten een informatiezuil en ontwierpen daarbij een educatieve tafel om bezoekers zo op een licht verteerbare manier kennis te laten nemen van Abt Emo en zijn tocht. Daarnaast maakten we een looppad van “stepping stones”. Elke steen symboliseert één van de steden die Abt Emo aandeed tijdens zijn reis. Al die steden staan beschreven in “De Kroniek van Abt Emo” (Universiteitsbibliotheek RUG).

Beleef de reis van Abt Emo

Resultaat? Een goed beeld van de reis en vooral ook de duur van de reis van Abt Emo. En of hij zijn gelijk ook kreeg? We nodigen je van harte uit de reis mee te beleven in Wittewierum, dan kom je er zelf achter.

Kroniek_Emo_II

De Kroniek van Abt Emo. (Universiteitsbibliotheek, Groningen)