Muziekmachine

Opdrachtgever: Muziekschool Zuid-Groningen

Hoe kun je jongeren in aanraking brengen met het zelf maken van muziek? We bedachten en maakten een unieke muziekmachine waar iedereen muziek op kan maken. En die er ook nog cool uitziet.

Bijzonder vraagstuk

Jongeren kennis laten maken met musiceren had op heel veel verschillende manieren gekund. Een advertentiecampagne, commercials, online activatie, vele paden hadden we kunnen bewandelen. Maar wij wilden iets anders. Iets unieks en iets met authenticiteit. Uiteindelijk kwamen we op het idee van een muziekmachine. Deze moest bespeelbaar zijn voor iedereen en echt laten beleven hoe gaaf het is om samen muziek te maken. We bedachten om deze machine een toer te laten maken langs middelbare scholen.

Team van experts

Nou kunnen we best veel, maar een muziekmachine maken hadden we ook nog nooit gedaan. Het samenbrengen van echte instrumenten en electronica in een compacte “doos” en garanderen dat het fool-proof en hufter-proof zou werken durfden we met z’n tweeën niet aan. Dus besloten we via social media specialisten te zoeken om ons te helpen bij het realiseren van dit monster. Dat lukte. En hoe!

Het werkt echt!

We hadden de tekeningen klaarliggen en gingen met het hele team aan de slag om te bouwen. Na een intensief proces van negen maanden was ‘ie dan eindelijk klaar: MusicMonster. Een vriendelijk, maar robuust muziekinstrumentarsenaal. Het allermooiste? Dat het werkte. Dat kids echt enthousiast werden van de muziek die ze konden maken op het bakbeest en vooral ook samen gingen spelen al zaten ze in een echte band.

On tour

MusicMonster is inmiddels op tournee langs verschillende scholen en festivals om zo zoveel mogelijk scholieren kennis te laten maken met muziek. De muziekmachine heeft aandacht gekregen op Radio 2, RTL 4 en RTV Noord.

And the nominees are…

Vonden we ook mooi: het ontwerp en de realisatie van deze bijzondere machine leverde ons een finaleplaats op bij de European Design Awards in Istanbul. Deze EDA zijn prestigieuze prijzen die elk jaar wordt uitgereikt aan allerlei categoriën binnen het vakgebied design. Helaas geen podiumplek maar we waren al heel blij met de eer van de nominatie.

 

Aan de muziekmachine werkten mee:
Natalie Straatman-Jeuring, Martin Steeghs, Herman 
Kopinga en Gijs van Veldhuizen.