Bedankt Rijksmuseum

“De orgeltuin van Europa”

Opdrachtgever:
Stichting Oude Groningen Kerken

Een orgel dat oorspronkelijk uit de Groningse plaats Scheemda komt staat nu in een depot van het Rijksmuseum. Stichting Oude Groninger Kerken zou dit orgel graag zien thuiskomen. Vandaar dat ze ons vroegen een commercial te maken waarmee we het Rijksmuseum konden overtuigen om mee te denken over deze terugkeer. Terug naar Groningen; de orgeltuin van Europa.

Beperkte mogelijkheden vormen een uitdaging

Om de commercial te realiseren wilden we het orgel filmen en fotograferen. Het Scheemder Orgel uit 1526 is veilig opgeborgen in een depot van het Rijksmuseum in Lelystad. Twee problemen; we konden het depot niet in én het orgel is gedemonteerd. Stichting Oude Groninger Kerken is wel in het bezit van foto’s van het orgel en met name van de schilderingen op het orgel. Deze foto’s zijn het uitgangspunt geworden van de commercial.   

Het concept

Toen we alle foto’s van de schilderingen op het orgel naast elkaar hadden liggen viel ons één ding op: de figuren op het orgel keken allen triest. Wat wij te begrijpen vonden aangezien het orgel niet in het Rijksmuseum zichtbaar is maar gedemonteerd in een depot in Lelystad. Wij besloten de schilderingen weer een glimlach op het gezicht te toveren. 

Let’s team up!

Als het idee verder uitgewerkt, gepresenteerd en goedgekeurd is formeren we een team van specialisten.
In dit geval werkten we samen met Studio 05 (visuals en edit) en Pepijn Buitenhuis (audio en compositie).
De voice over is van acteur Peter Blok. Wij waren verantwoordelijk voor de art-direction en de bewaking van ons concept.

We’re suckers for packaging.

Natuurlijk staat de commercial online voor het Rijksmuseum. Maar niets zo leuk/effectief als een verpakking die achterblijft en het verhaal nogmaals kan vertellen. We besloten om één van de hoofdpersonen uit de commercial, doormiddel van thinnerdruk te vereeuwigen op houten kistjes met hierin de aanvullende informatie. We’re suckers for packaging… 

Verpakking orgelpresentatie
Het houten kistje voor het Rijksmuseum
De presentatie voor het Rijksmuseum