Roze pand

Opdrachtgever: Gemeente Groningen

De oostzijde van de Grote Markt in Groningen wordt totaal vernieuwd. Voor het te verrijzen Groninger Forum is de hele zijde is al gesloopt en gedeeltelijk nieuw bebouwd. Op één pand na… de Grote markt 33; het pand op de kruising van Grote Markt, Oosterstraat en Poelestraat.

 

Het pand kwam niet meer in aanmerking voor herbestemming en is in 2017 gesloopt. Wij zijn, samen met Studio Plakband, benaderd om reuring te creëren omtrent de online publieksenquête voor een nieuwe bestemming.

Roze reuring

En om die reuring te bewerkstelligen bedachten we om het bestaande pand uit te lichten door het in één kleur te verven. Op een mooie zondagochtend stonden we met zo’n 20 vrijwilligers aan de Grote Markt. In één dag tijd zat er een roze laag over de zichtbare gedeelten van het gebouw. Op de gevel kwam een banier te hangen. Hiervoor schreven we de volgende tekst;  ‘Heb je er ooit bij stilgestaan? De stad staat nooit stil. Ook ik blijf niet staan.’

Jouw mening telt

De hierop volgende dagen ontstond er volop reuring in de media en op de socials. Naast de negatieve reacties (lelijke kleur, belastingcenten) waren er natuurlijk heel veel positieve reacties. Beide reacties zijn goed en betekenen betrokkenheid bij ‘onze’ stad. Inmiddels zijn de 3 plannen voor het nieuwe hoekpand bekend gemaakt en konden de ‘Stadjers’ gaan stemmen. Dit was niet aan dovemansoren gericht ; )
Fotografie: Pepijn van den Broeke
Foto 7-9: Knelis